Nahajate se na arhivskem spletnem mestu Festivala Borštnikovo srečanje - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

Videno in nevidno

Pogovora s Tonetom Partljičem, festivalskim občinstvom in ljudmi v zaodrju FBS

21. in 23. oktober 2015 | 16.00 | Salon uporabnih umetnosti

Gledališče je zapleten mehanizem in šele ko spoznamo vse njegove zakonitosti, odkrijemo širino in kompleksnost, ki sta potrebni, da igralec na odru odigra epizodo iz naših življenj.  Igralec je najbolj izpostavljen in najprej na očeh, a za njegovo igralsko življenje sta nujna tudi dva temelja: občinstvo in ljudje v zaodrju. In prav tak je tudi ustroj festivala, ki predstavlja ustvarjalen prostor/čas, ki se lahko manifestira le v stiku med občinstvom in dogodkom: čeprav se zgodi le nekaj dni v letu, je v nenehnem pogonu ves čas od ene do druge izdaje.

Prav zato Festival Borštnikovo srečanje letos pripravlja dva posebna pogovora. Prvi bo z najzvestejšimi predstavniki festivalskega občinstva (21. oktober), saj nas zanima njihovo videnje sočasne navzočnosti gledalcev in akterjev. Drugi pogovor (23. oktober) bo z nevidnimi ljudjmi iz zaodrja, ki s svojim znanjem, energijo in predanostjo poganjajo utečen in brezhiben mehanizem ter omogočajo preskok božanske iskre med publiko in festivalskim dogodkom.

Pogovora bo vodil Tone Partljič, dolgoletni predsednik Sveta Borštnikovega srečanja, imenitni dramatik in pisatelj ter karizmatična osebnost mesta ob Dravi. 

Klasična spletna stran