Nahajate se na arhivskem spletnem mestu Festivala Borštnikovo srečanje - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

Žirija za Borštnikov prstan

Silva Čušin

Dramska igralka. Po končanem študiju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani je od leta 1985 članica SNG Drama Ljubljana. Je ena najizrazitejših igralk srednje generacije; njen talent in prefinjena senzibilnost sta se potrdila tako v zajetnem opusu gledaliških, filmskih in televizijskih vlog kot v številnih nagradah, med njimi najvišji – Borštnikovem prstanu (2007). Njena igralska moč se še posebej kaže v raznolikosti: v širokem razponu njenega repertoarja, ki sega od navdihujočih interpretacij nosilnih oseb dram slovenskih avtorjev, inovativnega pristopa v klasičnih igrah in modernih dramskih pisavah do impresivnih pevskih vlog pa tudi komičnih likov, oblikovanih z diskretno duhovitostjo.
 

Jernej Lorenci

Gledališki režiser in pedagog. Že v srednješolskih letih je pod okriljem Mrtvega gledališča Maribor režiral prve uprizoritve. Po končani gimnaziji je študiral gledališko režijo na AGRFT v Ljubljani pod mentorskim vodstvom Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča. Leta 1996 je režiral diplomsko predstavo, Sofoklejevo Antigono, s katero je tri leta kasneje tudi diplomiral. Leta 1997 je bil med soustanovitelji Gledališke šole Prve gimnazije Maribor. Po študiju si je režijske izkušnje nabiral v slovenskih in tujih gledališčih. Bil je umetniški vodja Mestnega gledališča Ptuj. Leta 2006 je postal asistent, leto kasneje pa docent za področje gledališke in radijske režije na AGRFT Ljubljana. Za svoje režijsko delo je prejel številne domače in mednarodne nagrade.
 

Dušan Mlakar

Gledališki režiser in pedagog. Po študiju na AGRFT v Ljubljani je bil sprva direktor in umetniški vodja Mladinskega gledališča v Ljubljani, nato v. d. umetniškega vodje Primorskega dramskega gledališča Nova  Gorica. Leta 1984 je pričel poučevati gledališko režijo in igro na AGRFT. Režiral je v vseh slovenskih gledališčih pa tudi v tujini. Njegov obsežni opus sega od krstnih izvedb del iz slovenske dramatike do uprizoritev iz svetovne klasike in sodobne dramatike. Režiral je tudi za radio in televizijo ter realiziral več televizijskih prenosov lastnih gledaliških predstav in kratki film, za katerega je napisal tudi scenarij. Za svoje režijsko delo je prejel nagrado Prešernovega sklada za gledališko režijo, več Borštnikovih nagrad in diplom, mednarodno nagrado Alpe-Jadran in druga priznanja.
 

Alja Predan

Dramaturginja, prevajalka in teatrologinja. Med drugim je bila umetniški vodja PDG v Novi Gorici, dramaturginja v MGL, vodja gledališkoplesnega programa v Cankarjevem domu, od leta 2009 vodi Festival Borštnikovo srečanje. Kot urednica Knjižnice MGL je izdala trideset knjig s področja teorije in zgodovine drame in gledališča. Sodelovala je v žirijah domačih in mednarodnih gledaliških festivalov. Bila je kuratorka slovenskega fokusa na 7. festivalu sodobne drame v Budimpešti in kuratorka slovenskega fokusa na 6. festivalu sodobne drame v Bratislavi. Je članica Društva prevajalcev Slovenije, podpredsednica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije ter članica ITI Slovenija in ZDUS. Leta 2012 je prejela Glazerjevo listino za delo na področju kulture v mestu Maribor.
 

Ivo Svetina

Pesnik, dramatik, esejist, prevajalec. Diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz primerjalne književnosti in literarne teorije. Bil zaposlen na TV Slovenija kot dramaturg in urednik dramskega programa, v Slovenskem mladinskem gledališču kot dramaturg in umetniški vodja, kot podsekretar na Ministrstvu za kulturo, od leta 1998 je direktor Slovenskega gledališkega muzeja. Izdal je 28 pesniških zbirk, napisal več gledaliških iger, pravljic, esejev o poeziji in gledališču oz. dramatiki. Za svoje delo je prejel več priznanj in nagrad, mdr. nagrado zlata ptica, nagrado Prešernovega sklada in več Grumovih nagrad.

Klasična spletna stran