Nahajate se na arhivskem spletnem mestu Festivala Borštnikovo srečanje - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

Frédéric Sonntag

George Kaplan

George Kaplan <em>Foto: Tania Mendillo</em>

Foto: Tania Mendillo

Prešernovo gledališče Kranj

Premiera 13. 12. 2014, Prešernovo gledališče Kranj
Predstava traja 1 uro 50 minut in nima odmora.

Prevajalka Suzana Koncut
Režiser Jaka Andrej Vojevec
Dramaturginja Simona Hamer
Scenografka Petra Veber
Kostumografka Mateja Benedetti
Avtor videa Blaž Završnik
Lektorica Maja Cerar
Glasbeni opremljevalec Jaka Andrej Vojevec (The George Kaplan Conspiracy)
Oblikovalca svetlobe Drago Cerkovnik, Igor Berginc
Oblikovalec maske Matej Pajntar

Igrajo
A, A', A'' Aljoša Ternovšek
B, B', B'' Vesna Slapar
C, C', C'' Peter Musevski
D, D', D'' Miha Rodman
E, E', E'' Darja Reichman

V vlogi specialca Ciril Roblek

V videih nastopajo: Aljoša Ternovšek, Vesna Slapar, Peter Musevski, Miha Rodman, Darja Reichman, Ciril Roblek, Matej Pajntar, Jaka Andrej Vojevec, Simona Hamer, Marinka Poštrak, Mirjam Drnovšček, Frédéric Sonntag, Gaja Kryštufek Gostiša, Borut Veselko, Blaž Završnik

George Kaplan je zgodba iz ozadja našega vsakdana; zgodba o manipulaciji in nadzoru, za katero še vedno ne vemo, ali smo jo najprej videli na televiziji ali v realnosti. Sonntagovo vsebinsko raziskovanje sodobnih strahov je podprto tudi na strukturno-formalni ravni, saj avtor svoje like piše v izjemno živem in tukajšnjem jeziku, popopranem s filozofskimi, skoraj ideološkimi pasusi in inteligentnim humorjem, dramsko strukturo pa gradi z vdori realnega (skozi videe), s podvajanjem realnosti in mnogoštevilnimi referencami na filme, pop kulturo, preteklo in polpreteklo zgodovino. Tako se označevanje teksta z vohunsko komedijo naenkrat ne zdi več zunajserijska gesta: Sonntag je tekst namreč posul z namigi in referencami, ki odpirajo vedno nove in nove svetove in nas pripeljejo do vprašanja: Kdo manipulira z nami in do katere mere? In nenazadnje: Kaj je sploh res?

"[...] ena tistih uprizoritev, ki postavlja Prešernovo gledališče Kranj ne samo v osredje "mestnih" gledališč, ampak kar na prvo mesto tistih sploh redkih slovenskih gledališč, za katere se zdi, da vedo, kaj delajo, da vedo, kaj bi hotelo biti njihovo poslanstvo. Igralski ansambel v izvrstni, dinamični režiji Jake Andreja Vojevca spet uprizori, klišejsko rečeno, enega od aktualnih družbenih fenomenov. Tematsko in uprizoritveno ni mogoče spregledati navezave na 25.671, izbrisane torej, predstavi preizprašujeta naše vloge v velikih političnih špilih, predvsem razsežnosti manipulacije kot brezmejnega mehanizma. In obe se problema ne lotevata samo teoretsko, diskurzivno, temveč aktivno, "interaktivno" manipulirata tudi z gledalci."

Petra Vidali, Večer, 20. december 2014

Tania Mendillo

Tania Mendillo

George Kaplan <em>Foto: Tania Mendillo</em>

Foto: Tania Mendillo

George Kaplan <em>Foto: Tania Mendillo</em>

Foto: Tania Mendillo

George Kaplan <em>Foto: Tania Mendillo</em>

Foto: Tania Mendillo

Klasična spletna stran