Nahajate se na arhivskem spletnem mestu Festivala Borštnikovo srečanje - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

Simona Semenič

drugič

drugič <em>Foto: Nada Žgank</em>

Foto: Nada Žgank

Mesto žensk, KD Integrali

Premiera 12. 10. 2014, Klub Gromka – AKC Metelkova, Ljubljana
Predstava traja približno 50 minut.

Režiserka in izvajalka Simona Semenič
Avtorica koncepta in vizualne podobe Barbara Kapelj Osredkar
Oblikovalec svetlobe Andrej Petrovčič
Dramaturška in čustvena podpora Barbara Kapelj Osredkar, Simona Hamer, Rok Vevar

Simona Semenič v drugič nadgrajuje avtobiografski performans Jaz, žrtev. (2007), v katerem se je ukvarjala s svojimi bližnjimi srečanji s temnimi silami te in one sorte. Spregovorila je o izkušnjah z epilepsijo in zdravstvenim sistemom, z genitalnim herpesom in zdravstvenim sistemom, pa še s čim in z zdravstvenim sistemom. Predstava drugič je vsebinsko nadaljevanje prvega sola: kjer se prvi konča, se drugi začne. Dobesedno. "Pustite mi kaditi" – zadnja replika v predstavi Jaz, žrtev. – je prva replika v predstavi drugič. Simona se sprehodi skozi zadnja leta, v katerih se je na ta in oni način spopadala s poslabšanjem epilepsije in, neizogibno, z zdravstvenim sistemom.

Kljub morebitni vajenosti participatornih predstav je gledalec sprva zmeden, saj je vse "dogajanje" jasno postavljeno na stran občinstva. Razloge za takšno situacijo počasi razpira šele dramsko besedilo kot miselni tok dramske osebe Simone Semenič (tiste, ki realno sedi pred nami), ki deluje kot nekakšno "navodilo za branje" dogodka, ta pa hkrati povratno določa naše razumevanje branega teksta. […] Čeprav dramski tekst obiskovalca posrka vase, gledalčeva izkušnja ohranja kompleksnost in je v času trajanja težko dojemljiva. Zasnova dogodka se razgrne v trajanju in se nekako sestavi "za nazaj".

Nika Arhar, Delo, 28. oktober 2014

drugič <em>Foto: Nada Žgank</em>

Foto: Nada Žgank

drugič <em>Foto: Nada Žgank</em>

Foto: Nada Žgank

drugič <em>Foto: Nada Žgank</em>

Foto: Nada Žgank

drugič <em>Foto: Nada Žgank</em>

Foto: Nada Žgank

Klasična spletna stran