Nahajate se na arhivskem spletnem mestu Festivala Borštnikovo srečanje - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

Vstopili smo v petdeseta!

Ponedeljek, 5. januar 2015

Slovenska tiskovna agencija z Aljo Predan o 50. FBS

Osrednji slovenski gledališki festival Borštnikovo srečanje je vstopil v svoje jubilejno leto, ko praznuje  pol leta obstoja. Preberite si pogovor z umetniško direktorico festivala, Aljo Predan, objavljen na STA in na portalu Sigledal, v katerem beseda teče o trenutnem zagonetnem stanju. Po besedah Predanove festival ni bil še nikoli v svoji zgodovini na tako veliki prelomnici kot danes, ko se zaradi napovedane odtegnitve financiranja s strani mariborske občine govori celo o njegovi ukinitvi. "Bila so leta, ko je bil govor o ukinitvi festivala, a ne zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, temveč zaradi dolgoletne ujetosti v preozko lokalno shemo. A vsakokrat so prišli novi ljudje in zmerom se je premaknilo na bolje. V zadnjih petih letih se je festival razcvetel, se internacionaliziral, povezal skoraj vse mariborske kulturne ustanove, pridobil ogromno novega občinstva, zlasti mladega itn. Zato tako radikalnega zasuka prav v tem trenutku nihče ni pričakoval."

Preberite članek v celoti tukaj!

Festival ni samo nabor predstav in pogovorov o njih, temveč je tudi priložnost za različna strokovna srečanja in pogovore na lokalni in mednarodni ravni, ki preizprašujejo tako teme s področja uprizoritvenih umetnosti kakor tudi druga, širša družbena vprašanja.
Alja Predan

 

Klasična spletna stran