Nahajate se na arhivskem spletnem mestu Festivala Borštnikovo srečanje - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

Srečanje in pogovor s prejemnikoma Borštnikovega prstana Silvo Čušin in Binetom Matohom

Četrtek, 23. april 2015

19. maj 2015, Slogi

Silva Čušin in Bine Matoh <em>Foto: Arhiv SLOGI</em>

Silva Čušin in Bine Matoh Foto: Arhiv SLOGI

Silva Čušin <em>Foto: Arhiv SLOGI</em>

Silva Čušin Foto: Arhiv SLOGI

Silva Čušin in Bine Matoh <em>Foto: Arhiv SLOGI</em>

Silva Čušin in Bine Matoh Foto: Arhiv SLOGI

Letos praznujemo pol stoletja festivala, ki je zaznamoval življenje štajerske prestolnice in slovensko kulturo sploh, kakor sta seveda tudi štajerska prestolnica ter kulturno in družbeno življenje Slovencev zaznamovala in sooblikovala festival. V praznovanje se s svojo dejavnostjo vključuje tudi Slovenski gledališki inštitut s srečanji in pogovori s prejemniki Borštnikovega prstana.

Gosta desetega srečanja sta bila Silva Čušin (prejemnica prstana leta 2007) in Bine Matoh (prejemnik prstana leta 2004). Pogovor je potekal v torek, 19. maja 2015, ob 18. uri v Slovenskem gledališkem inštitutu v Ljubljani (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana), vodila ga je Ana Perne.

--

Pogovori z dobitniki Borštnikovega prstana v organizaciji Slovenskega gledališkega inštituta potekajo do poletja 2015, v skrajšani obliki jih bomo predstavili tudi na razstavi 50 let Borštnikovega srečanja, ki bo jeseni 2015 na ogled v Muzeju narodne osvoboditve v Mariboru. Z razstavo želimo odgovoriti na vprašanje, kako je festival vplival na razvoj in samopodobo mesta in kako je vraščen v širši in ožji prostor danes. Obiskovalcem želimo ponuditi razmislek o spremembah v slovenski (in sploh današnji) družbi ter o pomenu in umeščenosti kulture v naše vsakdanje življenje. Razstavo snujemo Festival Borštnikovo srečanje (Slovensko narodno gledališče Maribor), Slovenski gledališki inštitut in Muzej narodne osvoboditve Maribor.

V sklopu praznovanj 50. obletnice festivala pripravljamo tudi e-razstavi in srečanja gledaliških ustvarjalcev s srednješolci. Pri slednjih sodelujemo z zavodom Novi Zato. ter Prvo in II. gimnazijo v Mariboru.

 

Klasična spletna stran