Nahajate se na arhivskem spletnem mestu Festivala Borštnikovo srečanje - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

Srečanje in pogovor s prejemnikoma Borštnikovega prstana Ivo Zupančič in Ivom Banom

Sreda, 1. april 2015

Sedmi v nizu jubilejnih dogodkov

Srečanje in pogovor s prejemnikoma Borštnikovega prstana Ivo Zupančič in Ivom Banom

Letos praznujemo pol stoletja festivala, ki je zaznamoval življenje štajerske prestolnice in slovensko kulturo sploh, kakor sta seveda tudi štajerska prestolnica ter kulturno in družbeno življenje Slovencev zaznamovala in sooblikovala festival. V praznovanje se s svojo dejavnostjo vključuje tudi Slovenski gledališki inštitut s srečanji in pogovori s prejemniki Borštnikovega prstana.

Gosta sedmega srečanja bosta Iva Zupančič (prejemnica prstana leta 1997) in Ivo Ban (prejemnik prstana leta 1996). Pogovor bo potekal v torek, 21. aprila 2015, ob 18. uri v Slovenskem gledališkem inštitutu v Ljubljani (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana), vodila ga bo Ana Perne.

--

Pogovori z dobitniki Borštnikovega prstana v organizaciji Slovenskega gledališkega inštituta potekajo do poletja 2015, v skrajšani obliki jih bomo predstavili tudi na razstavi 50 let Borštnikovega srečanja, ki bo jeseni 2015 na ogled v Muzeju narodne osvoboditve v Mariboru. Z razstavo želimo odgovoriti na vprašanje, kako je festival vplival na razvoj in samopodobo mesta in kako je vraščen v širši in ožji prostor danes. Obiskovalcem želimo ponuditi razmislek o spremembah v slovenski (in sploh današnji) družbi ter o pomenu in umeščenosti kulture v naše vsakdanje življenje. Razstavo snujemo Festival Borštnikovo srečanje (Slovensko narodno gledališče Maribor), Slovenski gledališki inštitut in Muzej narodne osvoboditve Maribor.

V sklopu praznovanj 50. obletnice festivala pripravljamo tudi e-razstavi in srečanja gledaliških ustvarjalcev s srednješolci. Pri slednjih sodelujemo z zavodom Novi Zato. ter Prvo in II. gimnazijo v Mariboru.

Klasična spletna stran