Nahajate se na arhivskem spletnem mestu Festivala Borštnikovo srečanje - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

Jászay Tamás spregovori o 49. ediciji FBS

Sobota, 10. januar 2015

Ugledna madžarska revija poroča o festivalskem dogajanju

Jászay Tamás spregovori o 49. ediciji FBS Jászay Tamás spregovori o 49. ediciji FBS Jászay Tamás spregovori o 49. ediciji FBS Jászay Tamás spregovori o 49. ediciji FBS Jászay Tamás spregovori o 49. ediciji FBS

Medsebojni vplivi

Jászay Tamás, madžarski gledališki kritik in teatrolog, je obiskal 49. Festival Borštnikovo srečanje in v članku, objavljenem v januarski ediciji madžarske revije Színház izpostavil predstave, ki tematizirajo medkulturni dialog znotraj lastnih meja ali izven njih. Na kratko povzemamo njegov oris festivala, na tej spletni povezavi pa lahko dostopate do izvirnika: Szinhaz.

Mariborski festival je pripravil izbor predstav za tuje gledališke strokovnjake, kjer so slovenskim predstavam priključili tudi izbor mednarodnih predstav. Izbor tujih predstav je številčno majhen, vendar izredno močan. Med drugim sta bili uprizorjeni dve madžarsko govoreči predstavi (Naše skrivnosti, režiser Béla Pintér, in predstava novosadskega gledališča Neoplanta, režiser András Urbán), nemška predstava Murmel Murmel ter dve predstavi iz fokusa, ki ga festival vsako leto namenja drugi državi - na 49. FBS je bila v fokusu Španija. Državo sta predstavili plesna produkcija, ki jo je na noge postavil priznani španski plesalec Israel Galván in nosi naslov Zlata doba, ter predstava z naslovom Brickman Brando Bubble Boom, ki je opisana kot sproščen, lahek ter neboleč enourni odrski dogodek. Kljub nenavadnemu naslovu, na koncu le razumemo, da naslov zaobjema natančno to, kaj se je v eni uri na odru odvilo. Brickman, Brando, veliko mehurčkov in na koncu veliki pok.

Posebej izpostavljena je tudi slovenska predstava Svetlane Makarovič Mrtvec pride po ljubico. Po mnenju gledaliških kritikov gre za najboljšo predstavo zadnje sezone. Predstava je prejela tudi festivalski nagradi za najboljšo mlado igralko in najboljšo glasbo. Zdi se, kot da bi ustvarjalci eksperimentirali s situacijo, ko imajo na praznem odru na razpolago le nekaj glasbil in svoje telo.

Omenjene so še Moderne no drame japonskega dramskega pisatelja Yukia Mišime, ki jih je uprizorilo Slovensko stalno gledališče Trst. Nekaj predstav Yukia Mišime je bilo uprizorjenih tudi na Madžarskem, vendar se le redki upajo lotiti tako kompleksnih dramskih oblik in jih predstaviti zahodnemu občinstvu. Uprizoritev je na zaključni prireditvi festivala prejela tri nagrade (nagrada za najboljšo režijo, nagrada za najboljšo dramaturgijo, posebna nagrada žirije za vizualno in zvočno podobo).

Prenesi datoteke

Klasična spletna stran