Nahajate se na arhivskem spletnem mestu Festivala Borštnikovo srečanje - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

Umrla je Rapa Šuklje

Ponedeljek, 15. april 2013
Rapa Šuklje <em>Foto: Boštjan Lah</em>

Rapa Šuklje Foto: Boštjan Lah

V 90. letu starosti je umrla prevajalka, publicistka ter gledališka in filmska kritičarka Rapa Šuklje. Rodila se je 26. aprila 1923 v Ljubljani. V času 2. svetovne vojne je preživela koncentracijsko taborišče (Ravensbrück).

Po vojni se je zaposlila v kulturnem uredništvu Radia Slovenija in postala prepoznavna po svojih kritikah in literarnih oddajah. Kot prevajalka je v slovenščino prevedla številna literarna dela iz angleške, ameriške, nemške in norveške književnosti, med drugim Slika Doriana Graya (O. Wild), Viharni vrh (E. Bronte), Daleč od ponorelega sveta (T. Hardy), K svetilniku (V. Woolf), Gospa s Pustega brega (A. Bronte). Delovala je tudi na filmskem področju in bila soustanoviteljica revije Ekran. Za svoje delo je prav pred kratkim prejela prvo priznanje te revije.

S Festivalom Borštnikovo srečanje je sodelovala v različnih strokovnih pozicijah: kot članica strokovnega razsodišča oz. članica strokovne žirije (od leta 1970 naprej) in usklajevalka tekmovalnega programa (1980, 1984), v letih 2008 in 2009 pa kot članica žirije za podelitev Borštnikovega prstana. V letu 1985 ji je Festival podelil zlato značko.

Klasična spletna stran